Letná sezóna v najzdravšom regióne Slovenska

Splav-Dunajca-na-pltiach

Stará Ľubovňa (15. apríl 2016) – Jeden deň nestačí. To platí pri návšteve severného Spiša a Pienin – najzdravšieho regiónu Slovenska. Malebná príroda, bohatá história a množstvo rekreačných a športových aktivít si získali srdcia mnohých našich, ale aj zahraničných turistov. Už 23. apríla odštartuje tohtoročnú letnú turistickú sezónu symbolické odomknutie rieky Dunajec tradičným splavom na pltiach. Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo zábavy, ochutnávku miestnych špecialít a slávnostné otvorenie nových expozícií.

Región severného Spiša a Pienin je pripravený privítať letných dovolenkárov. Otvorenie letnej turistickej sezóny odštartuje 23. apríla symbolickým odomknutím rieky Dunajec v Červenom Kláštore, po ktorej sa bude splavovať plťami až do Lesnice. V novo zrekonštruovanej Chate Pieniny v Lesnici sa o zábavu postarajú a do tanca zahrajú praví Gorali – bratia Kollárovci. Nasledujúci deň 24. apríla otvorí svoje brány známy hrad Ľubovňa, ktorý si tento rok pripomenie 60. výročie od založenia múzea. Už pri otvorení sezóny budú sprístupnené dve expozície: „Španielske princezné na hrade Ľubovňa – príbeh Caroliny a Isabel“ a výstava historických fotografií „Chartula Pictoria“. O rytiersky súboj s tradičnými zbraňami sa postarajú rytieri v stredovekom vojenskom tábore. Predvedú streľbu z luku a kuše, jazdu na koni a typické stredoveké jedlá.

Či už počas letnej dovolenky uprednostňujete poznávanie prírody, bádanie po histórii, relax alebo vyhľadávate skôr športové zážitky, v regióne severného Spiša a Pienin si príde každý na svoje. Rozmanitý program je pripravený počas celej letnej sezóny. Už v máji sa fanúšikovia cykloturistiky môžu tešiť na špeciálne otvorenie cyklosezóny v retroštýle. Prvú májovú sobotu sa uskutoční Slávnosť jari a Furmanské preteky. Slávnosť jari je oslavou folklóru, ľudových piesní, tancov a remesiel spojená s tradičnými pretekmi konských záprahov a súťaže obcí vo varení kapustnice. „Návštevníkom budú k dispozícii dve informačné centrá regiónu. Nové informačné centrum destinácie v barokovom podhradí hradu Ľubovňa a informačné centrum na Salaši u Franka,“ informuje Erika Šalatová, výkonná riaditeľka OOCR Severný Spiš Pieniny.

Slávnosť jari v Nestville Parku, 2015

Tento rok budú opäť lákavou súčasťou programu hudobné podujatia ako Nestville Open Fest, Breakfestival a Nestville Chopper Rock Fest. V auguste sa bude konať Hlavná púť na horu Zvir, ktorú každoročne absolvujú stovky pútnikov. Nebudú chýbať ani Cyrilometodské slávnosti pod hradom Ľubovňa, Salašnícka noc, Ružbašské trhy folklóru či stretnutie Goralov v Pieninách. Niet krajšej turistickej predstavy, ako spojiť pohyb s regeneráciou. Región severného Spiša a Pienin sa môže pochváliť jedinečnou turistickou Cestou minerálnych prameňov, ktorú tvorí dvanásť prameňov v jedenástich obciach regiónu. Návštevníkom poskytuje komplexnú regeneráciu organizmu cez liečivé účinky či očistu ducha na posvätnej hore Zvir. Letných turistov privíta aj zrekonštruovaná Chata Pieniny v Lesnici s wellness službami a Rekreapark, spoločný areál Kúpeľov Červený Kláštor Smerdžonka a Dunajec Village so zaujímavým programom na amfiteátri a s outdoorovými športoviskami pre veľkých aj malých. Vydajte sa na poznávaciu cestu na severný Spiš a do Pienin a načerpajte energiu v najkrajšom regióne Slovenska.

Nestville Chopper Rock Fest, 2015

Breakfestival v Rekreaparku v Červenom Kláštore, 2015

Stredoveký vojenský tábor, 2015

Kontakt pre médiá: 

Zuzana Hambáleková, mobil: + 421 917 134 099, e-mail: hambalekova@neuropea.com

Erika Šalatová, mobil: + 421 905 330 652, e-mail: salatova@visitspis.sk

Aktuálne články

X