Fotografická súťaž Choď a foť 2021

Tomáš Tichý - Lesnické sedlo - Pieniny, Slovensko

Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska ešte koncom júla vyhlásila už deviaty ročník fotografickej súťaže Choď a foť.

V súťaži, ktorá ešte stále prebieha, majú šancu vyhrať všetci tí, pre ktorých je fotenie radosť a vášeň. Profesionálni fotografi, ale aj fotografi amatéri. Región severného Spiša – Pienin má mimoriadne veľa podnetov, ktoré sa dajú pretaviť do čarokrásnych kompozícií a farebnosti fotografie.

Stačí si vybrať miesto, zamieriť fotoaparátom, zaostriť a stlačiť spúšť. Zachyťte unikátnosť vašimi očami. 

Jaroslav Kačmar, Kráľovstvo nebeské (Jarabina), 2019
Víťazka online hlasovania - Klaudia Kirschnerová, Modlitba (Hraničné), 2019

Fotografie je možné zasielať na emailovú adresu chodafot@severovychod.sk do 17. októbra 2021. Hlavnou podmienkou je, aby bola fotografia zhotovená na území Prešovského kraja.

Všetky pravidlá sú dostupné na: www.severovychod.sk.

V tomto ročníku si môžete vybrať z nasledovných kategórií:

  1. Príroda
  2. Kultúra, tradície a história
  3. Šport a voľnočasové aktivity
  4. Black&white
  5. Človek a kraj (portréty, zaujímavé fotografie zo života bežných obyvateľov kraja)
  6. Architektúra (fotografie stavieb – interiér, exteriér)
Marián Kuric, Jesenná impresia, 2020

Majestátne hory, lesy, skaly. Zaliate slnkom alebo ponorené do hmly. Zachyťte panoramatické výhľady s nevšednou purpurovou atmosférou ráno alebo večer. Zaostrite na detaily prírody. Využite hru rannej rosy na precízne utkanej pavučine hlboko v lese.

Región severného Spiša – Pienin, to je krásna príroda všade navôkol. Prielom Dunajca, Tri koruny, Haligovské skalky, Vysoké skalky, Skalky pri Údole, skalná Ihla pri obci Chmeľnica alebo kaňonovitý útvar Jarabinské tiesňavy. Možnosti na objavovanie je neúrekom. Snáď nájdete aj tajné miesta a zákutia.

Ľubomír Majerský, Za dažďovou stenou - Pieniny

Miesta s vyššou nadmorskou výškou v našom regióne, kde sa rozprestiera krajina, sú vyhliadky a sedlá. Tu je zopár tipov: Vrch Plašná (889 m. n. m. ) je najvyšším vrchom na slovenskej strane centrálnych Pienin a nachádza sa na území Pieninského národného parku, nachádzajú sa tu aj už spomínané Haligovské skalky.

Ďalším krásnym vyvýšeným miestom je Lesnícke sedlo, kde na severnej strane môžete vidieť Malé Pieniny, na tej južnej Spišskú Maguru. Sedlo Vabec, vyhliadka Marmon, Panské lúky, vyhliadka Sovia poľana, Rekreačný chodník Sovia poľana pri Vyšných Ružbachoch, sedlo Cerla, Sokolica, Rabštín, nazývaný aj Havrania skala, predstavuje vápencový vrchol nachádzajúci sa v nadmorskej výške 845 m. n. m. na hrebeni Malých Pienin. Zaujímavosťou je, že svojou siluetou pripomína hradné zrúcaniny.

Honorable mention - čestné uznanie - Vladimír Ruček, Nekonečná krása, 2020
Honorable mention - čestné uznanie - Jaroslav Pitoňák, Pastier, 2020

V regióne je aj veľa architektonických budov. Dominanta regiónu hrad Ľubovňa so skanzenom v jeho podhradí, Biely dom z biedermeierovského obdobia vo Vyšných Ružbachoch s neďalekým medzinárodným sochárskym sympóziom. Kostol na námestí sv. Mikuláša v Starej Ľubovni spolu s ďalšími budovami v centre mesta môžu v citlivej kompozícií vyzerať naozaj pôsobivo.

Zuzana Hudačeková, Tradícia, Grand Prix, 2020
Jaroslav Voľanský, Tieň, 2020

Športové výkony, výskoky, jazda na bicykli, skejtoch i kolieskových korčuliach. Alebo len taký rýchly jesenný piknik alebo pomalá prechádzka okolo rieky Poprad na vyplnenie voľného času vám poslúžia ako inšpirácia na zachytenie pestrofarebných momentiek v režime čiernobiela fotografia. 

Vydať sa môžete po cyklotrasách zo Starej Ľubovne smerom na Hniezdne alebo smerom na Novú Ľubovňu, či k obci Chmeľnica.

 

Anton Hričan, SOS, 2018

Vydajte sa po ceste minerálnych prameňov. Pokojne aj autom. Litmanová – hora Zvir, Ľubovnianske kúpele, Vyšné Ružbachy, ale aj Červený Kláštor s legendami opradeným lietajúcim mníchom Cypriánom. Sú to miesta dýchajúce históriou a tradíciou.

Želáme vám pevnú ruku, ostré oko, svojský pohľad na svet a veľa šťastia v súťaži.

Neváhajte, choďte a foťte.

Honorable mention - čestné uznanie - Karina Kaľatová, Hana, 2020
Andrej Belovežčík, Jeseň, 2020

Aktuálne články

X