Zatočte s jarnou únavou v regióne severného Spiša a Pienin

osturna

Príroda sa pomaly zobúdza zo zimného spánku, teploty stúpajú, dni sa predlžujú, vo vzduchu cítiť jar.

Avšak v nás prevláda neprekonateľný pocit vyčerpanosti, výrazný úbytok fyzických síl, stávame sa malátnymi, reagujeme podráždenejšie a naša schopnosť koncentrovať sa je na bode mrazu. S najväčšou pravdepodobnosťou trpíme sezónnym únavovým syndrómom – jarnou únavou.

Tento stav výraznejšie pociťujú starší, a ľudia trpiaci chronickými ochoreniami. Jarná únava je prirodzenou reakciou organizmu, ktorý je po zime vyčerpaný a oslabený. Počas zimných mesiacov na nás vplýva mnoho nepriaznivých faktorov, ako napríklad nedostatok denného svetla, znížená fyzická aktivita, nedostatok vitamínov, najmä vitamín D.

Čerpajte preto silu z jarného slnka, doplňte po zime vitamín D z prírodných zdrojov.

 

Staré známe heslo platí aj v boji proti jarnej únave. Pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu zvyšujeme svoju fyzickú kondíciu. So športovou aktivitou budete mať nielen viac energie, ale aj dobrej nálady, pretože pri športe sa vylučuje sérotonín – hormón šťastia.

Pohybom k zdraviu

Telesný pohyb je prirodzenou súčasťou života. Pohyb priaznivo pôsobí na všetky telesné systémy – zvyšuje pružnosť a výkonnosť srdcovocievneho a dýchacieho systému, metabolizmu, prispieva k rozvoju kostry a svalstva, zlepšuje svalovú silu i hybnosť kĺbov, znižuje hladinu cukru a tukov, zlepšuje imunitu. K výhodám pohybovej aktivity patria najmä blahodarné účinky na duševnú pohodu. Vhodným pohybom môže byť napr.  turistika, cyklistika, rýchla chôdza.

V regióne severného Spiša a Pienin si môžete vybrať z bohatej ponuky športových aktivít či relaxu. Pre peších turistov je pripravených približne 222 km značených turistických chodníkov, pre cyklistov množstvo cyklistických trás pre horské bicykle, singletrailov aj cyklochodníkov.

 

Nadšenci vodných športov si na Dunajci môžu vychutnať rafting, splav kajakom či kanoe. Jedinečnou atrakciou je tu splav Dunajca na drevených pltiach v nádhernej prírodnej scenérii, pričom prielom Dunajca  možno pokladať za jeden z najatraktívnejších na Slovensku.

Pri zvýšenej športovej záťaži by ste mali myslieť na potreby tela. Dbajte na dostatočný prísun tekutín. Základom pitného režimu by nemala chýbať voda.

Oblasť severného Spiša a Pienin sa môže popýšiť aj množstvom minerálnych prameňov.

Nachádza sa ich tu približne 80, pričom 12 z nich je pospájaných turistickou trasou –  Cesta minerálnych prameňov. Každý prameň má iné minerálne zloženie a je vhodný na iné pitné kúry, pomáha pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

 

Celá trasa Cesty minerálnych prameňov je dlhá 100 kilometrov. Vďaka nej môžu návštevníci spoznať takmer celý región severného Spiša a vidieť to najzaujímavejšie, čo sa tu nachádza.

Aktuálne články

X