Tip na výlet– Červený Kláštor – splav Dunajca na drevených pltiach

DSC_5991

História

Dunajec slúžil od pradávna ako dopravná tepna pre prevoz rôznych druhov tovarov . Už v 2. storočí pred našim letopočtom sa k Baltskému moru splavovali grécki a rímski kupci kvôli jantáru. Neskôr sa prepravovalo drevo, železo, antimón, liečivé korienky, sušené slivky, syr, medovina a iné. 

Do dnešných čias sa zachoval tradičný klobúk pltníkov, ktorý je zdobený malými mušľami. Za každú absolvovanú cestu pribudla pltníkovi na klobúku jedna morská mušlička. Takýto klobúk, tzv. kapeľus, je dodnes neodmysliteľnou súčasťou goralského kroja. 

Pltníctvo dnes

Pltníctvo v Pieninách sa v poslednej dobe stalo vyhľadávanou turistickou atrakciou na spoločnom slovensko-poľskom úseku rieky Dunajec. Vyhliadkové plavby na pltiach sú zabezpečené počas celej letnej sezóny.

Trasa vedie z Červeného Kláštora prielomom Dunajca po štátnu hranicu pri obci Lesnica. Je dlhá 10 km a zdolať ju trvá od 90 – 120 minút.

Počas plavby sa môžete kochať nádhernou pieninskou prírodou, skalnými prevismi, pokojnými i vlniacimi sa vodami Dunajca. Predtým, ako vstúpite na drevenej plti do pieninského kaňonu, privítajú vás majestátne Tri koruny, ktoré sú symbolom samotných Pienin. Neraz sa ocitnete vedľa desiatky metrov vysokej skalnej steny, opradenej mnohými legendami. Dozviete sa o zbojníkovi Jánošíkovi, ktorý preskočil Dunajec na najužšom mieste, keď ho naháňali pandúri, o záletníckych siedmich mníchoch z Červeného kláštora, ktorí skameneli, keď chodili za poľskou mníškou, a pltníci vás oboznámia s niekoľkými ďalšími raritami Pieninského národného parku.

 

Návrat do Červeného Kláštora je možný viacerými spôsobmi:

Ak ste milovníkmi pešej turistiky, prídete si na svoje na náučnom chodníku vedúcom prielomom Dunajca po slovenskom brehu. Desať tabúľ vám podá zaujímavé informácie o pieninskej faune a flóre. Čas: 1,5 – 2 hodiny.
Táto náučná trasa je určená nielen pre peších, ale aj cyklistov. Chodník je dobre upravený a prejsť ho na bicykli nie je také náročné, keďže okrem jedného krátkeho stúpania je to takmer rovina. Bicykle na návrat z Lesnice do Červeného Kláštora si môžete rezervovať vopred telefonicky, emailom alebo pri zakúpení lístka. Čas: 45 minút – 1 hodina.

 

 

Späť do Červeného Kláštora sa môžete nechať priviezť aj kyvadlovou dopravou, ktorá je riešená prostredníctvom turistického autobusu a niekoľkých mikrobusov. Nastúpiť na ne môžete pri Chate Pieniny v Lesnici (vzdialená od konečného prístavu cca. 800 m). Čas: do 30 minút. K chate sa môžete dostať z prístavu pešo alebo na koči.

Letná turistická sezóna 2022

Občianske združenie Tatry – Pieniny LAG a Združenie pre rozvoj Pienin a Zamaguria, Vás srdečne pozývajú na slávnostné otvorenie Letnej turistickej sezóny 2022 v Pieninách, ktoré sa uskutoční dňa 23.4.2022 t.j. v obciach Červený Kláštor a Lesnica. Program podujatia je uvedený v priloženej pozvánke. Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo zábavy, vystúpenie folklórnych súborov, ochutnávku regionálnych špecialít.

Ubytovanie

Chata Pieniny

Klenot Pieninského národného parku, s neobyčajnými možnosťami športového využitia, ubytovania, spoznávania goralského kulinárskeho umenia a bohatých goralských tradícií- to všetko pod vedením skúseného hoteliéra Jána Gondeka (GORALA PIENINSKÉHO)

Chata Pieniny ponúka príjemné posedenie pri ľudovej muzike, nevšedným a neopísateľným zážitkom pre všetkých návštevníkoch je akt pasovania za Gorala.

 

Chata Pieniny ponúka okrem tradičných jedál aj goralské špeciality, teplé a studené nápoje, rýchle občerstvenie a špecialitu šéfa kuchyne – údené pstruhy.

CHATA PIENINY, S.R.O.

065 33 Lesnica 147

Ján Gondek

+421 52 439 7530
+421 905 963 316
+421 911 963 316

email: info@chatapieniny.sk

Ing. Ján Jankela

+421 919 298 900

jankela@chatapieniny.sk

www.chatapieniny.sk

OBJEDNÁVKA PLTÍ

 

Rudolf Velička – MAJERE

+421 905 294 699
+421 52 48 228 40
+421 52 482 2723

 

www.pltnictvo.sk

Aktuálne články

X