Tip na výlet – Viktóriine záhrady a Čertova skala

vz - fb

V Starej Ľubovni sa počas víkendu 2.7.2022 a 3.7.2022 konalo otvorenie unikátneho projektu Viktóriine záhrady a Čertova skala. Po úspešnom otvorení je bludisko a jeho súčasti otvorené denne od 10.00 do 20.00 hodiny za cenu vstupného, ktoré je možné si zakúpiť aj online na ich webovej stránke: Viktóriine záhrady – Viktóriine záhrady (viktoriinezahrady.sk)

Prostredie okolo bludiska je tvorené záhradami stromov. Za týmto „budúcim“ lesíkom sa nachádza lúka, kde si pokojne môžete urobiť piknik, alebo prísť na Open Air predstavenie či koncert.

Bludisko je najväčšie svojho druhu v strednej Európe s rozlohou 6400 m2. Uličky v bludisku dosahujú dĺžku takmer 2,3 km. Na vytvorenie bludiska bolo použitých 20 000 ks sadeníc a trvalo tri roky, kým dosiahli výšku 200 cm.

Ak sa vydáte na cestu po bludisku, neočakávajte len také bezduché blúdenie. Cestou natrafíte na majstrov, ktorí vám dajú kreatívne úlohy. Tým vám, ako učňom, odovzdajú skúsenosti a pomôžu vám nájsť cestu do stredu bludiska. V ňom sa nachádza vyhliadková veža – Čertova skala, ktorá vám poskytne najkrajší výhľad na Ľubovniansky hrad.

K názvu Čertova skala sa viaže legenda o tom, ako sa musel budúci hradný pán kvôli výstavbe hradu naťahovať s diablom – ten naňho chcel neskôr hodiť balvan, ktorý sa v podobe skalnej ihly nachádza na brehu rieky Poprad. Tento balvan dostal názov Čertova skala a jeho abstraktnou kópiou je vyhliadková veža v strede bludiska. 

Aby ste nezablúdili už k samotnému bludisku, na priloženej webovej stránke nájdete podrobný popis, ako sa tam dostať. 

V článku sú použité fotografie: Uzol kultúry Stará Ľubovňa a Viktóriine záhrady.

Aktuálne články

X