Veľa tradícií severného Spiša, jedny Vianoce

47451852_2125473374142637_5673891908162682880_n

Región severného Spiša a Pienin vyniká niekoľkými nezameniteľnými prednosťami. Rozlohou je síce neveľký, ale jeho bohatstvo je rozmanité. Či už to prírodné, kultúrne, architektonické  alebo etnografické. Na jeho území žijú okrem Goralov z oblasti Pienin aj Rusíni či Karpatskí Nemci. Každé etnikum si zachovalo svoje vlastné tradície. Aj počas najkrajších sviatkov v roku, počas Vianoc.

 

Duchovná podstata vianočných sviatkov je v súčasnom svete konzumnej spoločnosti zatláčaná do úzadia. Z mnohých slovenských domácností sa vytrácajú typické zvyky, ktoré so sviatkami súvisia. Reťaze omotané okolo stola, šupiny kapra ukryté s peniazmi pod obrusom, oplátky namočené v mede či prekrajovanie jabĺčka sú dnes skôr raritou. Nie však na severnom Spiši a v Pieninách. Prežívanie adventu a samotných Vianoc najlepšie vystihuje slovo rôznorodosť. U Goralov sa zvykne večerať na Štedrý deň už za východu prvej hviezdy. Stôl sa prehýba pod váhou dvanástich rôznych jedál…

 

V očakávaní

S prípravami sviatočnej večere sa začína na svitaní. Už od skorého rána rozvoniavajú pripravované dobroty Štedrého večera. Pečú sa posledné koláče a nemalú pozornosť si vyžaduje aj zdobenie sviatočného stola, ku ktorému neskôr zasadne celá rodina. „Jednou z prastarých tradícií je bohaté, viac menej intímne, hodovanie v predvečer sviatku narodenia Ježiša Krista na tzv. viliju. Na vianočný stôl prichádza viac jedál, z ktorých každý člen rodiny je do sýtosti, aby nehladoval po celý ďalší rok. Podľa všeobecnej povery, má byť stôl bohato prestretý. Prednosť majú jedlá, ktoré symbolizujú plodnosť a hojnosť. Napríklad kaša, mak, šošovica, hrach a ďalšie,“ opísala Ing. Erika Šalatová,  výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný  Spiš – Pieniny.

 

Veľkú pozornosť ľudia venujú aj úprave stola, ktorý prekrývajú bielym obrusom, pod ktorým je ukrytý buď menší chlebík alebo obilie, aby ho aj v budúcom roku bolo dostatok. Počas Štedrej večere nemohol nikto odísť od stola, okrem gazdinej, ktorá nosila jedlá, pretože by to znamenalo, že by rodina v budúcom roku nebola pohromade. Po večeri sa ľudia v očakávaní narodenia Krista stretávali na polnočnej omši. Tak je tomu dodnes.

 

Štedré, veselé a rodinné

Ak sa do rodiny vydala nová žena, prípadne sa do nej priženil muž, zvyky a tradície sa pomiešali. „Pre ľudí z nášho regiónu sú Vianoce posvätné. Rovnako ako tradície, ktoré sa nám podarilo zachovať si, a to aj napriek dnešnej uponáhľanej dobe. Zároveň sa naša nátura vyznačuje toleranciou. Najmä v rodinnom kruhu. Preto sa vieme prispôsobiť zvyklostiam aj nových členov. Napriek tomu, že sme malý región, každá obec a každá rodina má svoje vlastné zvyky,“ hovorí o Vianociach Ing. Erika Šalatová.

Vo Veľkom Lipníku sa večera začína kúskom chleba s cesnakom, aby bola rodina po celý rok zdravá. Následne sa podávajú varené omastené bobaľky pripravené na sladko, symbolizujúce veľké jačmenné klasy. „Ďalším chodom je horochová polievka s gribami, slifčanka z uvarených sušených sliviek, ktorá sa podáva so zemiakmi alebo bez nich. Nechýba pôstna kapustnica. V Starej Ľubovni má zabezpečiť dostatok peňazí šošovicová polievka, ale jedáva sa aj fazuľová či hubová. V ďalších obciach regiónu severného Spiša a Pienin sa konzumujú na Štedrý večer aj rezance s makom, pirohy s lekvárom, halušky, fazuľa pripravená nakyslo, zočurka s juhom, čiže varené zemiaky so sušenými hubami a šťavou z kyslej kapusty. Pečú sa rôzne koláče z kysnutého cesta, napríklad okrúhly zvaný kuch a gruľovník so zemiakovou plnkou,“ vymenúva chody Ing. Erika Šalatová.

 

Popoluška musí byť

Nezáleží na tom, v ktorom regióne Slovenska najkrajšie sviatky v roku oslavujeme. Tri oriešky pre Popolušku pozná každý dospelý, každé dieťa. Stať sa súčasťou príbehu môžu počas týchto Vianoc všetci návštevníci Hniezdneho. „V tamojšom Nestville parku sa totiž otvorí rozprávkový park. Prejsť sa v ňom môžu ľudia 26., 29. a 30. decembra, ale aj 4. a 5. januára. Návštevníkov čaká stretnutie s rozprávkovými bytosťami a tiež návšteva čokoládového kráľovstva,“ pozýva na záver všetkých Ing. Erika Šalatová.

 

KONTAKTNÁ OSOBA                                                                 KONTAKT PRE MÉDIÁ

Ing. Erika Šalatová                                                                         Mgr. Adam Bačkor

Výkonná riaditeľka OOCR Severný Spiš Pieniny                       Head of Public Relations

+421 905 330 652                                                                          + 421 904 151 528

salatova@visitspis.sk                                                                    adam.backor@getlike.sk

www.visitspis.sk                                                                              www.getlike.sk

 

 

 

Aktuálne články