Salaš u Franka – gurmánsky raj pod hradom Ľubovňa

JAN_6300

Skoro každý návštevník severného Spiša a Pienin, ktorý navštívil Starú Ľubovňu, určite neobišiel Salaš u Franka, široko-ďaleko známej reštaurácie ponúkajúcej gastronómiu vo vidieckom štýle. Majiteľ Norbert Frank, úspešný podnikateľ, zanietený človek ocenený za svoj celoživotný prínos v regióne ako „Osobnosť cestovného ruchu“ v roku 2016, vedie jeho chod celým srdcom. Salaš u Franka skrýva však o čosi viac než chutné jedlo. Poznáte jeho príbeh?

Budova, v ktorej sídli Salaš bola postavená v roku 1970 Jednotným roľníckym družstvom v Jarabine. Svoju súčasnú podobu však získala až v roku 1996, a to pod vedením Norberta Franka. Aj keď sa v mladom veku neplánoval venovať čisto gastronómii, vďaka svojim rodičom pracujúcim v tejto oblasti zistil, ako môže byť v tejto oblasti užitočný.  Chýbajúce chladiace a mraziace boxy sa stali dôvodom, prečo sa mladý Frank rozhodol vyštudovať školu, kde sa chcel priučiť chladiarine a elektrikárskemu remeslu,  aby mohol spomínané boxy montovať v gastro zariadeniach. Po desiatich rokoch praxe mal vo veku 24 rokov ťažký úraz, po ktorom prehodnotil svoj život. Rozhodol sa pokračovať v tradícii svojich predkov a rozšíril si vzdelanie o strednú školu spoločného stravovania. Tak sa začalo jeho úspešné podnikanie v gastronómii.

Norbert Frank - majiteľ Salaša u Franka

Na Salaši u Franka si môžete pochutnať na pravej slovenskej kuchyni preslávenej salašskými haluškami a pirohmi. Bohaté, no predovšetkým chutné menu bolo prispôsobené aj zahraničným návštevám, ktorým týmto spôsobom chcel majiteľ sprostredkovať národnú kuchyňu. V rámci špeciálneho tzv. zahraničného mixu sa podávajú tri druhy halušiek, pirohy a jahňacina. Okrem skvelého jedla atmosféru tohto miesta dotvára aj jeho výnimočný vzhľad, spojený s prírodnými materiálmi ako drevo a kov, z ktorých sú vyrobené rôzne salašnícke nástroje, zvieratá, zvony. Množstvo iných prvkov zdobených ľudovým vzorom možno nájsť nielen v jeho interiéri, ale aj exteriéri. Od leta tohto roku pribudol vo vonkajších priestoroch aj gril, kde sa budú pripravovať rôzne špeciality pred očami návštevníkov.

O výbornom jedle, ktoré Salaš ponúka svedčí aj vždy plné parkovisko, ktoré je viditeľným znakom toho, s akou obľubou toto miesto ľudia navštevujú. Ochutnať gastronomické špeciality tu boli aj mnohé významné slovenské i zahraničné osobnosti, pravidelne sa tiež teší turistom susedných krajín. Salaš u Franka tak dlhodobo prispieva k rozvoju cestovného ruchu v regióne. Ako samotný majiteľ Norbert Frank tvrdí: „Najkrajšie na tejto práci je to prostredie. Na severnom Spiši je naozaj nádherne, máme tu hrad, skanzen, máme tu Dunajec, splav, malebné obce s pôvodnými domami, krásnu prírodu.“ Preto vás pozývame ochutnať tradičné slovenské jedlá a navštíviť severný Spiš – Pieniny. Jeden deň vám na to nestačí!

Aktuálne články